Да бъдеш или да не бъдеш… онлайн?

Не си спомням къде но наскоро се сблъсках с изказване в което ми хареса особенно много една реплика:

“Интернет е единственото творение на човека, което той не може да контролира…”

И наистина, ако се замислим, това е едно много(даже прекалено) вярно твърдение.

Дълго мислих дали да започна този блог или не, защото както обичам да изтъквам – каквото се качи в интернет остава там завинаги (независимо колко бутона “Delete” сме натиснали). Според мен е добре всеки да си припомня това когато качва нещо в мрежата, колко добре звучи “мрежа“ – хванеш ли се веднъж няма измъкване. Точно поради тази ми гледна точка за мрежата се чудех дали да започна този блог или не. Точно поради тази ми гледна точка съм, може би един от малкото хора (без да броим милионите, които живеят в мизерия и бедност) , които нямат профили в “социалните мрежи”, и не се чувствам ощетен от което.

Не искам да ме разбирате погрешно. Не съм против социалните мрежи като такива. Идеята за тази лесна, бърза и удобна връзка между хората е чудесна. Не съм съгласен с това което се случва “около” тези социални мрежи, че не знаеш кой има достъп до информацията която публикуваш, че данните които предоставят потребителите се използват от трети страни, че в не един или два интернет сайт-а натискането на бутона “Delete” означава “махни го от пред очите на хората, но направи и едно копие в ето това ъгълче на сървъра”.

Тук могат да се дадат примери за не малко хора, които са изгубили работата си и/или са пропуснали възможни ползи заради публикации и/или фотографии качени някъде, за фирми, които плащат за да имат достъп до “конфиденциална” информация с цел маркетинг, като не във всички случаи това се е случило със знанието на потребителите. Не е ли това нарушаване на личната свобода и правото на личен живот?

А социалните мрежи се рекламират и предлагат под такава форма, че да притъпят бдителността на хората, да създадат илюзия за сигурност и безопасност – все едно, че е детска игра. Но нека помним какво са ни казвали като малки “Играчка – плачка”. И нека помним, че глобалната мрежа е информационен и социален нож с две остриета. Нека не притъпяваме бдителността си щом става въпрос за неща, които са “лични”.

Изобщо можем ли да говорим за лична информация в интернет? Или всичко, което качим в интернет, става публично достояние за широк или тесен кръг хора?

 

 

P.S.

Все още не съм си отговорил на въпроса защо създадох този блог, но времето ще покаже дали е било правилно това мое решение.

Дотогава ще бъда онлайн с едно на ум.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s