Диплома vs. Сертификация

Наскоро започнах курс за сертификация LPI – Linux Professional Institute. Мотивацията ми беше, че един сертификат от международна организация ще изглежда добре в бъдещото ми CV, защото така и така започнах да се занимавам по активно с open source – нека поне да има и някаква по съществена полза от което.

Но както и да е, това беше едно малко въведение в ситуацията, сега на въпроса – защо озаглавих така пост-а си. Мотивацията ми дойде след разговор с един мой колега от университета, който ми сподели, че на интервю за работа самото споменаване на LPI накарало хората да гледат по-положително на неговата кандидатура. Друго нещо над което той разсъждаваше – за LPI ще похарчи няма и 1000лв. (курс + сертификат), докато в университета за всеки семестър дава повече от 1000лв. Това което го тормозеше – в крайна сметка кое от двете ще е по ценно при явяване на интервю за работа – международно признат сертификат или диплома от български университет?

Както се оказа на запад почти няма бранш в който да не се предлага професионална сертификация от независими и международно признати организации – това важи с особенно голяма сила за IT бранша. И както се оказва по света на тези сертификати се гледа по-добре отколкото на диплома от голяма част от ВУЗ-овете, като най – честото обяснение от страна на работодателите звучи по приблизително следния начин:

 

Наличието на такъв сертификат е доказателство, че човека насреща не само има необходимите знания, но има мотивацията и желанието да ги осъвършенства и затвърди.

 

Какво е притеснителното в този тип изказвания? Поне според мен притеснителен е факта, че явно този тип сертификационни програми са изпреварили по качество и актуалност голяма част от университетските програми, притеснителен е факта, че човек може да изгуби 4 – 5 години в университет и накрая да се окаже, че сертификата, който си е извадил в пети семестър (примерно) има по голяма тежест от дипломата, която му е коствала горепосочените години(без да смятаме похарчените пари през това време).

 

Трябва да се запитаме колко от настоящите преподаватели в университети имат диплома, различна от тази която са “спечелили” преди n на брой години? Колко ценна и актуална е тази диплома в наши дни? А колко от тях биха издържали изпит за сертификация по тяхната специалност днес?

 

Друго което не трябва да пропускаме – защо на територията на България на сертификатите се гледа добре предимно от чуждите фирми а повечето българските фирми разчитат на старата слава на университетските тапии?

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s