По-здравословно хранене

Нека първо се огледаме наоколо – в какъв свят живеем? Какво се случва около нас, какво ни се предлага в магазина, какво ни предлагат на пазара, какво ни предлагат навсякъде където отидем?

Най-просто казано, около нас се предлагат много, много вредни неща, много боклуци, много ненужни неща и неща, които просто не трябва да ги има. И това, което започна да ме удивлява напоследък е, че повечето хора не само не се интересуват какво ядат, а дори и да знаят не им пука, че ядат боклуци!!! А това което още повече ме шокира е начина на мислене на повечето хора, защото като попитам някой защо яде нещо вредно получавам следният отговор – “Така и така няма как да не ядеш боклуци”….

Да, съгласен съм, че живеем в времена, в които е почти невъзможно да не ядеш боклуци, но може значително да намалим количеството боклуци, които консумираме – That’s still something!!!

Защото боклуците ги има, но от нас зависи дали ще ги консумираме или не! Но проблема е, че хората имат притъпено чувство за подбор и критичност към хранителните стоки! Повечето хора изобщо не гледат етикетите на нещата, които купуват – освен частта с името на продукта де (I hope!).

Друга грешка е, че ако някой реши да си подобри културата на хранене, човека изведнъж си представя един свят където много неща не се ядат или са забранени – това е грешно! Почнеш ли да мислиш мащабно – как изведнъж ще спреш да ядеш всичко вредно, просто ще се уплашиш, ще си кажеш, че е адски трудно и няма как да издържиш и да се справиш – и ще опиташ и ще установиш, че е така и ще се откажеш!

А защо трябва да се мисли мащабно, защо да не се почне с нещо малко, първо едно малко нещо, после още едно нещо и така малко по малко…

Първо се спира едно нещо, друго се ограничава и така голямото,  мащабно и страшно нещо се разбива на много по-малки – с които няма проблем човек да се справи!

Но!!! Важното е човек да има мотивацията, волята и съзнанието да си каже – “Не! Това е вредно за мен!”

И това е така, защото нищо хубаво не се случва насила, ако човек не осъзнае и не поиска да промени хранителните си навици, няма как чудото да стане само.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s