Относно пластмасовите бутилки

В днешно време хората масово използват пластмасови бутилки и опаковки в ежедневието си. Но замисля ли се някой колко безопасни за здравето на човек са масово използваните опаковки?

Свикнали сме, че много неща са “пластмасови”, когато на пазара се предлагат много и най-различни видове пластмаси, с оше по-различни характеристики.  Специално за бутилките за безалкохолни напитки, минерална вода и други се използва пластмаса от тип PET(полиетилен терефталат). Незнам дали хората обръщат внимание на предупреждението изписано на този тип опаковки, което гласи, че те са за еднократна употреба! И има защо да го пише, този вид пластмаса е пореста!

Какво значи това, нека имаме една бутилка от минерална вода. Изпивате водата и после решавате да си налеете чай или нещо друго в бутилката. Остатъци от въпросната напитка ще останат по шишето, независимо как и колко го миете, даже ако го миете пластмасата ще абсорбира и части от почистващият препарат! Тоест в домашни условия няма как този вид пластмаса да се почисти и дезинфекцира качествено, което създава рискове за здравето.

Отделно трябва да се наблегне на факта, че РЕТ е пластмаса която при нагряване изпуска химикали, тоест ако в бутилка от РЕТ пластмаса налеете топла напитка, бутилката ще отдели малко количество химикали в напитката. Може малкото количество да не ви се струва страшно, но ако всеки ден пиете топли напитки от такива бутилки? Защото познавам доста хора, които правят точно това – ползват шишета от минерална вода за пренасяне на чай, кафе и други.

Затова нека ви дам няколко съвета:

1. Не използвайте многократно пластмасови бутилки.

2. Ако имате възможност ползвайте стъклени бутилки.

3. Обръщайте внимание на написаното по етикетите на стоките.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s