Къде е моята крава? – Автентичен екземпляр

Къде е моята краваНаскоро си купих една много специална и приятна за гледане/четене книжка – “Къде е моята крава?” на Сър Тери Пратчет. Казвам приятна за гледане, защото това е детска книжка с много илюстрации и закачлив текст – за човек,  който е изгубил кравата си и е тръгнал да я търси. Също така това е книжката, която Командир Сам Ваймс от градската стража на Анкх-Морпорк чете всяка вечер в 18:00 на сина си (всяка вечер независимо от обстоятелствата, всяка вечер точно в 18:00, защото някои неща са важни.)

Но нека не се отвличам много, много по Света на Диска, все пак не всеки е чел книги на Пратчет. Това на което искам да се концентрирам е самата книжка – “Къде е моята крава?”, купих я и се зарадвах, че я имам, но нещо не беше наред… гледах книжката, разглеждах, разлиствах страниците, но нещо липсваше…

Скоро след като се сдобих с книжката започнах да я давам на майка ми – да я използва докато приспива малката Мими(моята племенница), тя много и се зарадва(особено на илюстрациите където бебето е плези а татко Ваймс се смее).

И вчера, докато се разхождах с Мими на ръце из етажа на къщата реших да взема въпросната книжка и да и я дам…

Взех книжката и….осъзнах, че това не е книжката, която купих от магазина, това което държах в ръцете си беше един уникален, автентичен и лично мой екземпляр на “Къде е моята крава?”.

В ръцете ми имаше една леко измачкана и леко раздърпана книжка. Намачкана и раздърпана от ръчичките(а и зъбките) на моята малка племенница. В този момент разбрах, че това е истинската същност на една детска книжка – истинската детска книжка е тази, която носи по себе си следи от любопитни детски ръчички, следи от детска игра и радост. Без това една детска книжка е просто къс хартия с картинки и точно тези следи бяха това, което липсваше на моята книжка. Точно следите оставени от моята племенница бяха това, което превърна моят екземпляр на “Къде е моята крава?” от къс хартия в една истинска и автентична детска книжка.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s