Музикален урок по история – Началото

Най – сетне стигнах и до този момент…дойде му времето и на този мой малък “проект”, така да се каже. От доста време се канех да започна този “Музикален урок по история”, като един своеобразен анализ на различни музикални произведения от различни години, че и епохи ако искате(знам ли колко назад ще се върна във времето), и историческите събития, които са скрити, закодирани или директно назовавани от въпросните произведения. Идеята ми дойде съвсем случайно, докато си слушах музика(О, каква изненада!) и се замислих, че има не малко музика, която е била, не написана, а посветена на някаква част от историята – на личност, на събитие и т.н.

Отново съвсем случайно избрах и първата песен, която да разгледам и представя като музикален урок по история:

Имала майка едно ми чедо

Имала майка едно ми чедо,
едно ми чедо Никола —
с очи-звездици, с лице-трендафил,
левенто чедо крилато.

Е-е-е Никола, е-е-е български юнак!
е-е-е Никола, е-е-е пирински орел.
Дотегнало му от чорбаджии,
от черно робство фашистко-
литнал Никола в бой да се бие,
бой да се бие с върли народни душмани.
Дом му станали Пирин и Рила,
черните нощи закрила,
знаме цървено в ръце развило
и млади момци повело.

Това е една много красива, чувствена и емоционална песен от Българския фолклор. Най-вероятно много от вас са я чували в изпълнение на някой народен певец. Но колко от вас са се заслушвали в текста, а колко от вас са го издирвали, за да го прочетат? А колко са отдали някакво значение на чутите/прочетените думи? Тази песен е посветена на една част от Българската история, която в днешно време присъства в един своеобразен черен списък – на исторически личности и събития, които не се изучават в училище и за които се говори рядко и малко се казва. Наистина не знам защо се случва това, тоест знам – защото някой е решил, че тази част от Българската история е срамна и трябва да бъде забравена, но истината е, че историята никога не се забравя и никога не може да бъде заличена – тя се е случила и толкоз! Единственото, което може да направим е да я приемем, такава каквато е. Всички други действия са обречени на провал рано или късно.

Извинете за това емоционално отклонение, просто състоянието на българското образование ми е малко болна тема.

Сега нека да анализираме текста на песента и да видим какво може да научим от него…

Какъв е този Никола, който е “български юнак” и “пирински орел“, защо точно пирински орел? Кой исторически период се визира след като на Никола му е “дотегнало” от “черно робство фашистко“?

Песента е посветена на Никола Парапунов. Българин роден през 1909г. в гр. Разлог, става член на БКП през 1931г. Никола Парапунов е осъден за политическа дейност и пропаганда и вкаран в затвор за периода 1933 – 1941г. Излизайки на свобода през 1941г. преминава в нелегалност и на 26.07.1941г. поставя официалното началото на партизанското движение в България, създавайки Разложката партизанска чета. В последствие четата действа на територията на Рила и Пирин планина. Затова “дом му станали Пирин и Рила” и “млади момци повело“. Парапунов загива при устроена му полицейска засада край село Бараково на 9 декември 1943г.

Искаше ми се да напиша някакво философско и дълбокомислено заключение, но нищо не измислих… радвам се, че започнах тази поредица от “уроци”. Надявам се първият да е бил интересен и в най-скоро време да намеря подходяща песен за следващ.

А за тези, които не са чували тази хубава българска песен или просто искат да си я припомнят:

http://vbox7.com/play:f3c1d077 – Изпълнява Николай Славеев.

http://www.youtube.com/watch?v=h7_hOvXsA3o – Дует Спасови.

И двете изпълнения заслужават да бъдат чути.

Приятно слушане.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s