За консумацията на риба тон…

Рибата тон, било то прясна, консервирана, замразена или както друго яче се сетите е най-широко разпространената за консумация риба в света. В някои държави като САЩ това е и рибата консумирана в най-големи количества. Наистина, консумацията на риба тон се счита за полезна за здравето и много хора и организации я препоръчват като неизменна част от менюто на всеки от нас. Но замисляли ли сте се някога, сред всичките тези хвалебствия и изказвания в подкрепа на консумацията на риба тон…какви рискове всъщност крие тази консумация???

Нека започна с едно малко уточнение:

В момента индустрията в световен мащаб замърсява световния океан с големи количества живак. Това се дължи на работата на инсталации за производство на електричество, на заводи за преработване или унищожаване на отпадъци, на предприятия за изгаряне на медицински отпадъци и др.

Това е лошо, много лошо! Защото водите, в които изтичат тези количества живак, са същите води от които идва и рибата тон, която може да намерим в магазина. Усещате ли вече на къде отиват нещата? Сега тук е мястото да се направят още няколко уточнения:

– Човек е постоянно изложен на различни източници на замърсяване, било то тежки метали(като живака) или други. Въпросът е в какви количества е това замърсяване…както са казали още древните римляни – Дозата прави отровата.

– Друго необходимо уточнение е, че когато говорим за живак в рибата, не трябва да си представяте живака в термометрите(сребрист, течен и за който са ни се карали като малки да не го пипаме ако се строши термометърът), в месото на рибата се среща една разновидност на живака(която се образува при контакт на живака с някои видове бактерии във водата) – methylmercury.

Сега, в рибата тон, която се продава консервирана по магазините няма огромни количества живак! Няма да се отровите от това, че сте изяли една консервичка риба тон…(марката по избор на клиента/читателя). Проблемът идва от честотата и количеството консумирана риба тон, защото methylmercury е съединение, от което организмът ни се освобождава трудно(или по-просто казано – има риск от натрупването му в организма ни). Тоест, ако хапвате по една консерва риба тон седмично – няма проблем. Но ако хапвате по една консерва риба тон дневно, тогава вече има реална опасност от натрупване на по-големи, от допустимото, количества живак в организма. Както цитирах по-горе – Дозата прави отровата.

Някои интересни факти по темата:

– Американският щат Калифорния приема през 2003г. закон, според който всички производители на хранителни стоки от риба тон, супермаркети и ресторанти са длъжни да поставят етикети на продуктите и съобщения, които да предупреждават потребителите за евентуалните опасности от живака в рибата.

– В Америка, като цяло, се препоръчва на бременни жени драстично да намалят или напълно да преустановят консумацията на риба тон, тъй като прекомерната консумация на риба тон(и прилежащият към нея живак) крият рискове за развитието на бебето.

– По-големи количества methylmercury могат да бъдат открити и в месото на други едри риби като акулата и рибата меч.

Затова консумирайте риба тон, но с мярка, защото колкото и да ни е вкусно, здравето трябва да е на първо място. Няма как да се отървем от всички боклуци и отрови, които ни заобикалят и които консумираме, но при добро желание може значително да намалим тяхното количество.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s