Вкусни дестинации – Люлин

Като толкова много се скитам из нашата обична столица(а наравно със скитането доста си и похапвам), често попадам на добри места където човек може да похапне набързо нещо вкусно. И понеже, ако има нещо, което човек не бива да пренебрегва, то това е ежедневната нужда на организма ни от “гориво”. Но в днешното ни забързано ежедневие не ни остава достатъчно свободно време да се насладим на храната и често ни се налага да похапваме нещо набързо и накрак. Затова реших, че след като така и така обикалям и събирам впечатления от тук и оттам, мога да ги систематизирам и споделя(да не оставим никой да умре от глад без нашата помощ).

Подредбата ще е проста – по квартали, целевите заведения и капанчета – дюнерджийници, баничарници и т.н. Започвам с Люлин не само, защото е един от най-големите квартали на столицата, но и защото имам доста добри и вкусни впечатления от някои капанчета в квартала.

1. Дюнер МАСИС – Малко капанче за дюнери и бургери, точно срещу спирката на автобусите и тролеите на кооперативен пазар(посока към Околовръстното). Няма как да го пропуснете – има си големи надписи и табели, плюс вкусната миризма, която се носи оттам. Правят много хубав и сочен дюнер, работят бързо и винаги имат налични промоции при купуване на повече от един дюнер. Съотношението цена – размер е повече от задоволително. Много е важно да се отбележи – слагат дюнера в найлон и дават доволно количество кърпички. За желаещите има минерална вода, безалкохолни напитки на Кока Кола и айран. От няколко години хапвам дюнери при Масис и смея да твърдя, че това е най-добрият дюнер в Люлин. А ако моето мнение не е достатъчно, то постоянната опашка от клиенти казва достатъчно за качеството на дюнерите.

2. Пиците до МАСИС – Става въпрос за капанчето точно до Масис. Там не предлагат пица на парче, там те питат каква пица искаш и на момента правят 20см кръгла пица и я слагат да се пече – съответно за 10мин. получавате солидна и прясно изпечена пица. Предлагат десетина различни вида пица, като може да се правят и добавки. Отново имате на разположение хладилник с напитки. Хората имат телефон, на който можете да се обадите предварително и после само да минете да вземете вече готовата пица. Удобна и най-вече вкусна работа.

3. Софийска Баница – Баницата с главно Б! Откакто съзнателно помня Люлин тази баничарница винаги си я е имало и винаги са произвеждали една от най-вкусните купешки баници в София! Нека се отдалечим от ароматните дюнери и пици… отиваме нагоре – в посока на спирката на тролеите и автобусите(от страната на Масис). Заставаме на спирката с лице към пътя, завъртаме се на 180 градуса и право срещу нас има една едноетажна постройка – софийска баница. Сега…да…знам….сградата изглежда окаяно все пак е стара баничарница, не кафене на центъра. Въпреки това се престрашете, отидете до любезната лелка зад гишето и…..кажете колко грама баница искате! Точно така, там баницата се продава на килограм, а ако няма много хора може да чуете и как отзад в кухнята някой премята корите над главата си. Наистина, ако обичате да си похапвате баничка за закуска(и не само), отидете и си поръчайте някое парче в Софийска баница.

4. Закуски Яси(ъпдейт към 05.01.2015г. – отново работят на почти същото място – в новите павилиончета) – Така….вече сме минали през софийската баница и пак сме на спирката…сега, след като сме хапнали вкусно и солено усещаме, че имаме нужда от нещо сладичко(ей така, за душата) – пред нас има пешеходна пътека. Пресичаме на пътеката(една от малкото на които шофьорите наистина спират!) и продължаваме по една алея в дясно(между новата сграда с магазините и старите павилиони), вървейки по нея след стотина метра от ляво се появяват нови павилиончета, сред които е и павилиончето за закуски – Яси. Сега…закуските там не са нищо особено. Да, хубави са, но не са нищо специално. За сметка на това сладките неща – кексове, дребни сладки, курабии и т.н. – това вече е друго нещо. Горещо препоръчвам(ама с две ръце и пълна уста) всичко сладко, предлагано от тях. Не гарантирам, че всичко се прави от тях на 100% (просто не съм питал и не смея да гарантирам), но съм сигурен, че много голяма част е тяхно собствено производство. Ако търсите нещо сладко за хапване в Люлин…Яси е мястото, което трябва да посетите.

Не смея да твърдя, че това са единствените и най-добрите места за хапване набързо в Люлин! Просто това са местата, които аз съм избрал за себе си(от всички с които съм се сблъсквал). Нищо чудно след време да пусна втори пост за Люлин или да редактирам този…

Така или иначе, всеки е свободен сам да избира и да проявява собствените си вкусови предпочитания, не е казано, че това което аз харесвам ще се хареса на всеки. Както е казал народът – Различни хора – различни вкусове, казало кучето и се облизало под опашката…

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s