Малко помощ за колегите

Понеже забелязах, че има тенденция много хора да попадат в блога ми след като са търсили в google с критерии от типа:

“Заглавна страница нбу”

“Титулна страница нбу”

“Лого нбу”

и така нататък в същия дух.

 

Реших, че няма да навреди никому ако помогна малко на тези хора и предоставя известна информация относно оформлението на самостоятелните работи в Нов Български Университет. А и за оформлението на един академичен труд като цяло – все пак се намираме в академична среда и всеки един доклад, реферат, есе и т.н. си е своеобразна форма академичен труд.

Относно титулната страница:

1. Трябва да я има! Сериозно, все още има хора, които смятат, че титулната страница е мит и няма почва у нас. А защо трябва да я има… хмм, не мисля, че това е толкова сложен въпрос, но ето все пак няколко причини:

– Информация – нали не очаквате, че даден преподавател може да запомни и разграничи самостоятелните работи на 80+ човека, по 3+ различни курса, без да има написано черно на бяло името на студента, заглавието на съответната разработка и курса за който е направена.

– Стил и дисциплина на писане – наличието на заглавна страница е задължителна част от оформлението на даден академичен труд.

– Елементарно уважение към преподавателя.

– Елементарен усет за прилежност, естетика и грижа за оформлението на вашето творение.

 

2. Една титулна страница трябва да съдържа като минимум:

– Пълното наименование на учебното заведение.

– Заглавие на работата.

– Предназначение на работата.

– Имена, факултетен номер  и специалност на изготвилия работата.

– Имена на преподавателя за който е предназначена работата.

-Дата.

 

3. При добро желание може да добавите:

– Лого на учебното заведение.

 

Освен титулна страница, една самостоятелна работа – реферат, доклад и т.н. е хубаво да съдържа в себе си:

– Съдържание – Тук е мястото да отбележа, че всеки съвременен текстови редактор поддържа възможност за бързо и лесно номериране на страниците. Използвайте я! Не боли и не отнема време, и ще направи графата  “Съдържание” много по-четлива, прилежна и информативна.

 

– Използвана литература – Да, трябва да има! И не, не е никак добра идея да пишете wikipedia в графа използвана литература, несериозно е!(защо е несериозно е тема на друга дискусия)

Използвана литература е мястото където да посочите местата откъдето сте чели, не е грях да се ползва помощна литература и тя да се упомене. За сметка на това е грях да не я упоменете и да се афиширате с чужди мисли и твърдения – това е плагиатство.

 

Сега, сигурно много хора се чудат защо им е по дяволите да се занимават да пишат Съдържание и Използвана литература. Отговора е много прост – тренировка и упражняване на умения, защото ако на края на обучението си ще трябва да представите и защитите дипломна работа, тези елементи ще трябва да присъстват задължително, при това да са добре структурирани. Не знам за вас, но аз не изгарям от желание да се сблъсквам с непознати изисквания точно когато става въпрос за дипломна работа. И честно казано бих предпочел да отделя десетина минутки повече, за да си напиша Съдържанието и Използваната литература.

 

И сега, за да не се огранича само с едните приказки и да рискувам да ми се ядосате, че само ви занимавам с глупости… Ето няколко полезни неща:

Лого на НБУ – вариант №1

Лого на НБУ – вариант №2

Вариант на титулна страница №1

Вариант на титулна страница №2

 

Забележка:

Това е моето виждане за оформлението на една титулна страница – не претендирам, че това е правилният начин за оформяне на титулна страница, всеки си има собствен вкус. Както се забелязва аз не поставям дата, но това си е мое виждане.

 

Надявам се да съм бил полезен.

Приятно писане и успех!

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s