“Умните” очила на Google

Google отново показаха, че знаят как да привлекат вниманието на публиката. На 04.04.12 публикуваха на официалния канал на компанията в YouTube mock видео показващо тяхната идея и концепция за комуникациите на бъдещето – Project Glass. Дългото 02:30 минути клипче събра повече от 7 милиона гледания за два дни. Но да видим дали така замислените “магически” очила няма да се окажат поредната пародия и прах в очите на хората(както клипчето което Google пуснаха по случай 1ви Април).

Да, на пръв поглед тази концепция на Google изглежда повече от привлекателна, не просто като продукт за крайния потребител, но и като оръжие срещу конкуренцията.

Но за какво всъщност става въпрос?

Идеята на Google е да вземат популярните функционалности на един смартфон и да ги напъхат в един чифт очила(работещи под Android, но това се подразбира). Писане на текстови съобщения, разговори с приятели, видео разговори, правене на снимки и директното им качване в Google+, Google Maps и т.н. и естествено всичко това се управлява единствено с гласови команди(Въпреки, че във видеото се прави и намек за даване на команди чрез махане с ръка пред очилата). Представете си какъв удар ще е това на пазара на социалните мрежи – да може да споделяш снимки в реално време само с две кратки гласови команди(естествено в Google+) това може да се окаже точно онзи тласък, от който Google имат нужда за да пробият със социалната си платформа, която все още не може да догони Facebook и Twitter по популярност и внимание от страна на потребителите. Освен това идеята, че всичко ще се управлява с гласови команди си е директна атака към Apple и техния Siri.

Освен това, карате си колата и имате директна картина на картата на района с оказващи посоката стрелки и съобщения. И още и още…

Но дотук с хубавите, шарени идеи – нека да свалим розовите Google очила за момент и да помислим реално над нещата…

Представете си колко разсейващи за ползване ще са тези очила? Да гледаме видео, карта на района или да си четем съобщенията докато ходим по улицата или шофираме автомобила си? Лично на мен ми се вижда крайно рисково, както за личната ни, така и за безопасността на околните. Сигурно ще се наложи да се направят законодателни промени, които да забраняват говоренето по мобилен телефон и носенето на Google Glasses по време на шофиране. Блъснали са ви на пешеходна пътека докато сте си правили видео чат с някой омаен представител на противоположния пол – кой е виновен, вие или шофьора на автомобила?

Плюс(+) това, споделяне и писане на съобщения с гласови команди, ами ако очилата възприемат някоя наша дума като команда без да сме го искали? Какво, по време на разговори с приятели, колеги и т.н. в разговора ли ще сме съсредоточени или ще дебнем очилата да не се оплескат нещо, а може би ще си сваляме очилата през пет минути? Но нали Google искат да ни накарат да ги носим ако може и под душа в банята и да не изпитваме желание да ги сваляме. В една статия попаднах и на много интерес сценарии…представете си, че носите очилата и влизате в магазин, чиято система може да комуникира директно с очилата(извратена и мутирала форма на Google AdWords!!!) не искам и да си представям каква фронтова атака за човешката нервна система ще бъде изскачането на най-различни рекламни съобщения. В общи линии тези очила имат потенциала да ни предложат повече поводи, поради които да искаме да ги свалим, отколкото да ги носим и да им се наслаждаваме.

Освен това, да оставим за момент функционалността…ами физическите параметри и характеристики? Колко ще тежат? Колко ще са обемни и ще имат ли красив и готин дизайн? Колко време ще издържа батерията? Това постоянно, умишлено променяне на фокуса на очите няма ли да ни навреди?

Наистина ми се иска да гледам позитивно на перспективата за появата на подобен продукт, но има прекалено много неизвестни и прекалено много неща, които могат да се оплескат по пътя към направата му…

Вярно, че това е Google, но все пак само времето ще покаже дали тази футуристична идея ще се окаже пародия или реалност.

Също така може да обърнете внимание и на тези клипчета, които показват тъмната страна на Project Glass по един забавно реалистичен начин…

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s