Шотландия – Ден 05 – Студентски Общества – Сайнт Андрюс

Денят е 20 Март – Вторник. Днес ще е първият ми челен сблъсък с институцията на Студентските общества на Острова в лицето на DocSoc – The Doctor Who Society в университета на Сайнт Андрюс. За тези, които все още не могат да се ориентират в ситуацията – става въпрос за обществото на феновете на сериала Doctor Who(популярен сериал на Острова и по света, който върви още от 60те години на миналия век), но за срещата ми с това общество след малко…

Тук трябва да се отбележи, че само на територията на университета в Сайнт Андрюс се подвизават над 300 студентски общества(или поне така ми беше казано от студенти на университета) организирали се около множество и най-различни притегателни теми и интереси. И като казвам това не се шегувам, има всякакви общества, на всякакви тематики.

Например:

Mostly Harmless – така закачливо са се кръстили от обществото на феновете на Пътеводителя на Галактическия Стопаджия(който е чел книгите ще разбере закачката).

DocSoc – вече казах какво общество е…

SciFa – Обществото на феновете на фантастика и фентъзи(от SciFi + Fantasy = SciFa).

WarSoc – Общество събиращо boardgame фенове и най-вече WarHammer фенове.

FineFood And Dinning Society – Както си личи общество посветило се на храната и готвенето.

И това са само тези за които разбрах а има и още, и още…(някой ми разказа и за общество посветено единствено и само на бисквитката, която се сервира със следобедния чай, но този слух не беше потвърден…)

Като всяко едно студентско общество е една своеобразна малка вселена, един красив и хармоничен микрокосмос със собствени природни закони, собствени традиции, взаимоотношения между хората и атмосфера. Всяко общество постоянно прави нещо, организира нещо, с две думи – има действие. И тук идва огромната разлика между студентския живот на Острова и студентския живот в България…

Започвайки от това, че сградата на студентския съвет към университета е голяма почти колкото първи корпус на Нов Български Университет…само сградата на студентския съвет! Оттам нататък…в тази сграда има оборудвани зали, има конферентни зали, има столова, има бар и т.н. и там всекидневно не просто се случва нещо, а се случват много неща – всеки нещо прави, всяко общество организира нещо (най-често свързано с тематиката и интересите на самото общество). Резултатът – едно не малко количество хора се събират и правят нещо, което представлява всеобщ интерес, нещо което е интересно и забавно за всички присъстващи. Хора, които може да се виждат за първи път и изобщо да не се познават са обединени от конкретна обща идея. Истината е, че човек трябва да присъства на такова място за да усети и да разбере колко специфична обстановка се създава, колко допринася за комуникацията и създаването на контакти между хората.

Изобщо няма да е пресилено ако кажа, че студентският живот на Острова преминава доста по-активно, доста по-креативно, доста по-смислено и интелектуално от студентския живот в България. Защото замислете се, колко от вас членуват в някакво студентско общество, колко от вас са чували през последните месеци за някакво събитие организирано от дадено студентско общество, колко от вас изобщо знаят за съществуването на дадено студентско общество? Защото истината е, че доста голяма част от студентите в България прекарват свободното време от студентските си години в алкохолен делириум или чист, неподправен мързел и кракоклатене.

Сега, не смея да твърдя, че студентите на Острова са светци и не пият – пият си хората, ходят по барове и клубове, клатушкат се по улиците и т.н. – пълна програма. Но пият по-малко, не пият толкова често и през по-голямата част от времето се занимават с нещо смислено, креативно и интелектуално.

Сега, и в България има наличие на студентски общества, които се развиват и действат, но за съжаление студентите от тези общества са все още малцинство на фона на множеството. Има още какво да се постигне, има още какво да се желае и развива, защото честно ви казвам, гледайки студентския живот в Шотландия и гледайки студентския живот в България единствената дума за която се сещам е “първобитен” в смисъла, че студентският живот в България е първобитен.

Така, сега относно сблъсъка ми с DocSoc… отидохме вечерта в The Union (така се нарича сградата на студентския съвет) на втория етаж беше запазена зала специално за събирането на обществото. Инсталиран в стаята проектор, бял екран за прожектиране, достатъчно място и столове. Първоначално бяхме малко и се зачудих дали няма да сме като на сбирка на анонимни алкохолици, но постепенно народа започна да приижда и съвсем скоро в залата имаше поне 60 човека. Повод за събирането беше прожекцията на специално издание от три епизода на Doctor Who(които щяхме да гледаме от оригинално и легално закупено DVD, не свалени от торент тракер).

Честно казано се стреснах когато прожекцията започна, защото вярно и аз съм фен на сериала и го харесвам и т.н., но останалите хора пееха и махаха с ръце в ритъм с opening theme-a на сериала! Това, дори и на две бири си е стряскащо….поне първоначално, но след като се поуспокоих, че не съм попаднал в секта и няма да ми отрежат някой пръст задето не пея и ръкомахам всъщност сбирката стана доста забавна, защото осъзнаваш, че всъщност се намираш сред себеподобни – фенове. Така прекарах една приятна вечер в гледане на хубави три епизода от хубав сериал, дискутиране, подмятане на специфични бъзици и закачки, всичко това придружено с голяма доза смях.

И ако смятате, че това да се пее и маха с ръце по време на сериал не е достатъчно странно, то нека спомена, че повечето хора от Mostly Harmless Society идват на сбирките на обществото облечени по хавлиени халати или носещи хавлиени кърпи (отново, който е чел книгите ще ме разбере…). Също така споменах ли, че в бара на The Union, освен билярда и джагите имаха също и проектор с голям екран за прожектиране, който също така беше изцяло на разположението на студентите, независимо дали искат да гледат филм или Шампионска лига.

 

Следващ пост от серията тук.

Предишен пост от серията тук.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s