Как са се отоплявали замъците

Наскоро получих посещение на блога с много интерес критерии – “Как са се отоплявали замъците” и на мене взе, че ми стана интересно…викам си….Бре, наистина тези огромни, каменни помещения как са ги топлели през вековете…и затова реших да се поразровя и да проверя как стоят нещата по този въпрос. Порових, почетох и реших да споделя това което намерих…смятам, че наистина е нещо интересно и любопитно…

Така…първо трябва да се отбележи, че институцията на комина, който повечето от нас са свикнали да приемат за задължителен елемент от покривите на къщите се е появил в Европа чак през 11-12 век. Преди това нещата са стояли по по-различен и интересен начин.

Още римляните са използвали способ, базиран на система от канали прекарващи нагорещен въздух под подовете на помещенията(Подово отопление ver1.0, познато като Hypocaust). По-късно тази система е била доразвита и използвана в средновековна Испания(Подово отопление ver2.0, познато като Gloria), но като цяло това е бил много скъп и сложен за времето си способ за отопление и най-вероятно по-голямата част от Европа дори не е знаела за него.

Добре де, след като тези системи са се считали за прекалено скъпи по онова време…как са се отоплявали обикновените и не чак толкова богатите хора?

Отговорът е прост – чрез огнища. Открити огнища, затворени огнища, зидани огнища служещи едновременно за готвене и отопление и т.н.

Сигурно ще си кажете…къде им е бил проблемът тогава? Ами проблемът е бил, че комините все още не са били измислени… и димът и изпаренията от всичките тези най-различни огнища е трябвало да бъде извеждан от помещенията по други начини. Такива начини са били направата на дупка в центъра на покрива на помещението и поставянето на огнището в центъра на пода или направата на множество големи отвори по продължението на козирката на покрива, през които да се извежда димът. Но както може би се досещате подобна система е изисквала преди всичко големи помещения…за да не умрете от задушаване преди димът да е излязъл през отворите на тавана.

По-късно започват да се използват така наречените smoke canopies което представлявало устройство за събиране на дима и извеждането му през дупки в стените или таваните – това бил предшественика на комина и бил изключително полезен в кухненски помещения, а също така направил възможно поставянето на огнища до стените на помещенията, а не в центъра.

Въпреки това, отоплявани били главно големите общи помещения в замъците – големите зали използвайки големи огнища в центъра им. Малките помещения по-често не били отоплявани(най-много спалнята на господаря на замъка да разполагала със собствено огнище). Така, че хората са се обличали добре и с топли дрехи(съжалявам, полуголи принцеси разхождащи се по тъмно има само във филмите).

Но тук трябва да се отбележи, че в замъците от началото на средновековието не е имало такава ясна обоснованост на отделните помещения – коридорите почти са липсвали а повечето помещения са били или преходни или разделяни посредством дървени прегради. Не е било изключено покоите на владетеля да се намират зад дървени паравани в дъното на голямата зала на двореца например. Огромните, пищни дворци с просторни коридори и помещения са дело на по-късното средновековие.

Появата на комините променила значително ситуацията и внесла допълнителни удобства в огромните каменни здания. Вече било възможно да се постави камина във всяко едно помещение(на теория). На практика комините били скъпо удоволствие което освен всичко друго изисквало и редовна поддръжка и почистване така, че първоначално малко хора можели да си позволят такъв лукс. Най-старият известен комин в Европа се намира в Yorkshire и датира от 1185г.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s