Да изчистим съвестта си за един ден…

 Днес, 12 Май 2012г. се проведе кампанията “Да изчистим България за един ден“. Честно казано аз съм твърдо против подобен род показни акции, целящи да излекуват гузната съвест на болното ни общество. Защото има проблеми, които не подлежат на еднократно решение и въпроса за чистотата и замърсяването е един от тях. Едно почистване няма да промени картината, мога да ви гарантирам, че по паркове и градинки след една-две седмици няма да си личи, че е почиствано.

За справянето с подобен проблем ни трябва ясна и дългосрочна стратегия и най-вече ни трябва култура. Културата да изхвърляме на упоменатите за това места, културата да не си хвърляме торбичките с боклук през прозореца, културата да си събираме боклуците от парка, културата да рециклираме и бракуваме, културата да почистваме след домашните си любимци и още, и още примери…

Докато населението не си промени манталитета и не развие култура за пазене на чистота може да си правим колкото си искаме показни акции еднодневки – със също толкова еднодневен ефект. Докато не се развие култура ще продължаваме да се залъгваме и да успокояваме гузната си съвест с подобни акции – че ти да видиш сме “почистили”.

Питам аз…днес почистихме, ами утре, ами другата седмица, ами другият месец??? Някой ще чисти ли тогава? Защото да се чисти е лесно – трудното е да се пази чистота, а без наличие на култура няма как това да стане…

И да….някой сигурно ще каже, че точно подобен род акции възпитават култура на чистота у хората. Но всъщност, не възпитават ли подобен род акции и друга култура – тази на хората, които ще си кажат…Защо пък да не изхвърлям боклук където ми падне, като има кой да почисти след мен?

Защото…в момента в който се научим да не цапаме и да пазим…няма да има нужда и да чистим. А до тогава….ами до тогава…нека обществото си успокоява гузната съвест с участия в показни акции.

Advertisements

One thought on “Да изчистим съвестта си за един ден…

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s