Куриозите по столичните пътища край нямат…

Преди два дни, тоест на 17.08.12г. станах свидетел на поредния куриоз или по-скоро на поредната недообмислена стъпка във вечната война между шофьорите по пътищата и пешеходците (или както съм свикнал да им казвам – suicidal pedestrians). На столичният булевард Царица Йоана(за тези, които не са наясно това е булевардът, който излиза от тунела на Люлин и продължава чак до края на квартала) в района пред пощата и на мястото на пешеходната пътека беше поставена изкуствена неравност на пътя за принудително намаляване на скоростта от страна на водачите на МПС а.к.а легнал полицай(при това широк поне към три метра). Не, че имам нещо против легналите полицаи, напротив според мен това е един перфектен начин да накараш някой да намали скоростта, особено когато става въпрос за участък с пешеходна пътека на него. Но въпреки това поставянето точно на този легнал полицай беше ненужен и недообмислен ход от страна на общината по няколко причини:

1. Това е булевард, който е основна пътна артерия свързваща крайните квартали с центъра, който въпреки, че в дадения участък е с две ленти за движение(по една във всяка посока) то тези ленти са достатъчно широки, че да бъдат разделени на две във всяка посока, тоест става въпрос за широк прав участък. На подобни места, по мое мнение, трябва да се сложи пешеходен светофар, който да спира движението. Не трябва да има пешеходни пътеки(на който кажи речи никой не спира), още по-малко пък трябва да има легнали полицай. Все пак, реално погледнато, който няма навик да спира на пешеходна пътека просто ще си мине бавно през легналия полицай и пак няма да спре(а кола може да те блъсне и с 5км/ч.).

2. Булевард Царица Йоана е най-бързият маршрут за линейки и пожарни автомобили, които се опитват да стигнат до ж.к. Люлин 3 или пък квартал Филиповци например. Дори и да не е натоварено движението(така, че легналият полицай да предизвика струпване на автомобили) пак ще се получи забавяне в придвижването на спешните автомобили, а когато къщата ви гори ще бройте всяка секунда до идването на пожарната.

3. По градоустройствен план въпросният булевард трябва да бъде продължен и свързан директно с околовръстния път на столицата(с цел по-бързото излизане на автомобилите до магистрала Люлин). Дори въпросното свързване да не доведе до разширяване на булеварда, то със сигурност ще доведе до увеличаване на трафика по него и когато това стане ви гарантирам, че този легнал полицай ще се превърне в ненужна пречка и ще бъде премахнат по нареждане на същата община, която го е поставила(на мен това ми звучи като малко пари на вятъра).

Но дори и да оставим тези причини на страна, остава фактът, че тук имаме случай на използване на легнал полицай не по предназначение. Идеята на легналия полицай е да принуждава шофьорите да намалят скоростта не да ги кара да спират на пешеходни пътеки и масово шофьорите ще правят точно това – ще намаляват скоростта и няма да спират на пешеходната пътека. Още повече, нека си представим следната ситуация – рано сутрин, някой бърза да стигне на работа, може би е леко изнервен, защото може да закъснее и изведнъж по средата на хубавия, голям булевард изкача един легнал полицай, заради който човекът трябва да намали, гледайки как двадесет метра по-надолу секундарникът на светофара отброява секундите до светването на червеното, и усещайки как ще трябва да чака за следващия светофар. В подобна ситуация средностатистическият водач на МПС ще се изнерви до такава степен, че ще гледа как да мине по-бързо през легналия полицай и изобщо няма да му мине през акъла да спира на пешеходна пътека. Удар от автомобил, било то и движещ се с 5 км/ч. пак е сериозен.

Както вече казах има и други начини за осигуряване на по-безопасно пресичане за пешеходците – пешеходни светофари, светещи табели, светофари с бутон, камера с радар дори(защото никой не иска да му се бърка в джоба), но не и легнал полицай на широк прав булевард. Вярно, че войната по пътищата не спира, че всеки ден умират хора, но когато се вземат мерки в борбата против което, не става само с наливане на пари, трябва и акъл. А в този случай сякаш акълът липсва.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s