Няма нищо по-хубаво от лошото време…

Започнаха студовете и дъждовете, страната се наводни, катастрофите зачестиха, канавките са запушени, улиците са реки, дърветата падат от вятъра и т.н. природни феномени – както и да го гледаме, есенна идилия. Но всичко това си има и хубави страни(или поне аз така си мисля) една от тях е свързана с популацията от мотори по пътищата на родината, по специално популацията от малокалибрени пърпоредки, управлявани от лица в диапазона 12-16 годишна възраст. Правя това уточнение, защото нямам толкова проблеми с мотоциклетите управлявани от възрастни(все пак навсякъде има некадърници), но определено имам проблем с пърпоредки управлявани от подрастващи(там сякаш всички са некадърници). Защото честно да ви кажа – омръзна ми вече цяло лято да ми бива отнемано предимството, да ме изпреварват рисковано при ниска или никаква видимост, насрещно движение или лош пътен участък, да се кара срещу мен в грешната посока и т.н. идиотски прояви на които се нагледах през последните месеци. Като всичко това изпълнено от съмнително млади водачи на МПС, които или не им прави впечатление, че нарушават правилника за движение по пътищата или просто стоят и те гледат тъпо все едно, че чакат да им дадеш бонбон за награда.

Едно нещо ме тормози и не мога да си го обясня – сигурен съм, че тези деца имат поне един шофьор в семейството, няма ли кой да им обясни основните правила за движение по пътищата, даже не говоря за целия правилник – само основните правила – не урегулирано кръстовище, пътна маркировка, основни знаци за предимство и т.н.

Защото мога да си представя що за родител би купил на детето си мотор, но не мога да си представя що за родител не би се погрижил за това детето му да управлява въпросния мотор възможно най-безопасно! Защото всяко едно дете с мотор, което не знае основните правила за движение(а и не само децата в това число) е потенциален самоубиец и/или убиец на пътя.

За да онагледя тази моя теза ще дам един конкретен пример от това лято:

През деня, сух пътен участък на булевард с две платна във всяка посока, като и от двете страни има плътно паркирани автомобили – тоест булевардът е с две платна по които може да минава трафикът. Бивам застигнат от скутерче/пърпоредка, което решава да ме изпревари навлизайки в насрещното, но карайки изключително близко до мене, защото в същия този момент на десет метра на пред има насрещно движещ се автомобил(всичко това при двойна непрекъсната линия). В крайна сметка се наложи да намаля за да може пърпоредката със сетни сили да се пъхне в дупката между моя и насрещно-движещият се автомобили. Има ли нужда да споменавам, че в тази ситуация, ако детето на скутерчето беше изгубило управление, карайки на сантиметри от колата ми, просто щяхме да го направим на кайма, защото щеше да остане между двете коли като в менгеме.

Не са ли това плодовете на една хронична родителската небрежност или по-скоро родителската немарливост по отношение на подрастващите?

Моля ви, родители погрижете се децата ви да научат поне малко правилника за движение по пътищата. Не може да даваме в ръцете на едно дете опасна играчка, да не му даваме упътването за употреба и да се надяваме, че то само ще се научи как да си играе разумно с нея – на принципа проба-грешка. В тази ситуация грешката може да се окаже последна. А и вие драги подрастващи, има си причина за съществуването на тези правила за движение, никой не е безсмъртен и това, че късметът ви работи днес не значи , че ще работи и утре. Както е казал народът – Миг невнимание и после цял живот мъртъв!

А междувременно аз ще се радвам на лошото време, което така любезно гони пърпоредките от пътя и ги кара да се сгушват на топло по гаражи и мазета – Няма нищо по-хубаво от лошото време!

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s