За Disney и Star Wars или…една любов със съмнителни последици…

Spoiler Alert! Коментарите ми по темата съдържат факти, които може да развалят кефа на хора, които не са запознати с някои книги от вселената на Star Wars, а имат желание да ги четат. Ако възнамерявате да четете книгите писани от Тимъти Зан – препоръчвам да подминете поста. You’ve been warned!

Тези дни ми попадна информация, че Disney са купили всички компании на Джордж Лукас – тоест Disney вече не само притежават правата над Star Wars, но и възнамеряват да снимат нови филми следващите години. Надявам се, че аз не съм единственият фен на Междузвездни Войни, който е обезпокоен от тази новина или най-малкото гледа на нея с голяма доза подозрение и не дотам скрито съмнение. Не ме разбирайте погрешно, аз обичам Star Wars и много уважавам Disney, но не мисля, че това е перфектната двойка, тази връзка ми се вижда обречена на провал в дългосрочен план. Не казвам, че Disney са некадърни и няма да могат да се справят с толкова голяма лъжица като Междузвездни Войни, а по-скоро, че лъжицата е прекалено хлъзгава и непредсказуема. Тематиката е много специфична а поколенията фенове – крайно претенциозни и критични. Плюс това нека погледнем реално над фактите около тези бъдещи филмови проекти:

1. Ако ще има продължение на сагата след “Епизод 6 – Завръщането на Джедаите“, разбирайте филми, които разглеждат годините на младата нова република и засягат книгите писани от Тимъти Зан или Майкъл Коб-Макдоуъл. Разбирайте “Наследникът на Империята“, “Поглед в Бъдещето“, “Щит от Лъжи” и т.н. То това ще са анимирани филми а не игрални, защото в момента няма как същите актьори да изиграят Лея Органа, Люк Скайуокър, Хан Соло и т.н. А и сами може да си представите ордите от недоволни фенове, които щурмуват Disney ако те решат да снимат игрален филм с нови актьори(Харисън Форд е Хан Соло – period!).

2. Няма да има смисъл от това да се разглеждат подробностите от Войните на Клонингите в игрални филми, защото този етап вече беше застъпен от анимирани серии, излъчвани по телевизията, както и от анимиран пълнометражен филм. Тоест феновете вече са закърмени на тази тема(така да се каже) и ще са много придирчиви и критични към подобна продукция.

Така погледнато пред Disney остават няколко варианта за развитие било то на игрални или анимирани филми:

1. Да се разглежда историята на Новата Република в по-далечен план – Новият Джедайски Орден. Да се засегнат историите на, вече порасналите деца на Люк Скайуокър и Мара Джейд, на Лея Органа и Хан Соло. Това би позволило продължението на историята след Епизод 6 с прескачането на 20-30 години.

2. Да се разглежда историята на Старата Република преди “Невидима Заплаха“. Може би дори толкова назад, че да се върнем към войните между Джедаите и Ситите. Но този вариант отново е със съмнителен успех, имайки предвид, че е тотално откъснат от вече тиражираните неща и ще е съществен и интересен единствено за запалените фенове.

3. Да се разгледат така наречените междинни истории, случващи се паралелно с Епизодите. Тук визирам събитията от книги като “Изходящ полет” на Тимъти Зан(Където въвеждаме персонажа на Върховен Адмирал Траун) или пък историята на Мара Джейд като един от най-доверените хора на Императора, преди краха на Империята и срещата и с Люк Скайуокър.

4. Може да се обърне внимание и на историите свързани с книгите “Ученик на Джедая“, които разглеждат младите години на Оби Уан Кеноби (но не ми се вярва).

Като цяло пред Disney съществуват алтернативи, има варианти, сигурно има такива за които даже не съм се и замислял. Но въпреки това теренът си остава доста стръмен и каменист – една грешна стъпка и си дотам. Няма да е лесно да се задоволи апетитът на феновете на една от най-култовите филмови и литературни поредици за последните няколко десетилетия(написаните книги са над 100). Disney хванаха голямата, хлъзгава лъжица – да се надяваме, че ще успеят да я задържат в ръка и да я изядат. А да се надяваме, че и чакането междувременно ще си заслужава.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s