За актьорите и рекламните кампании…

Последните няколко седмици няма ден в който да изляза по улиците на родната столица и да не се сблъскам очи в очи(така да се каже) с една група, добре познати на по-голямата част от обществото персонажи и въпреки, че става въпрос за хора, които малко или много уважавам и харесвам, няма как да не се възмутя при всяка наша среща.

Това което предизвиква моето възмущение е всъщност липсата(или поне очевидната проява на липса) на социално-отговорно мислене и позиция по социално-значими проблеми, касаещи общество в което живеем, която някои граждани на републиката демонстрират с така да се каже, своите публични изяви. И за да не ви карам да се чудите за какво става въпрос ще ви кажа – става въпрос за една добре позната българска марка цигари в чиято рекламна кампания са взели участие известни български актьори, които в момента ни гледат предизвикателно от билбордове и рекламни пана, застанали в пози подсказващи наличието на действие включващо цигара, но без цигарата(пак добре, че поне този закон се спазва).

Сега… не искам да коментирам рекламната кампания като такава или това как даден човек си изкарва хонорара. Това за което искам да говоря е морал и социално-отговорна позиция, които актьорите взели участие в тази рекламна кампания не демонстрират. Сигурно някои от вас ще се запитат за какъв морал и каква отговорна позиция може да става въпрос в случая – те са им платили за рекламата и са я направили. Къде е проблемът тогава?

Проблемът е принципен, защото в случая става въпрос за актьори, които са особено известни в последно време с участията си в няколко различни сериала, където те играят както “добри”, така и “лоши” персонажи, но преди всичко…техните персонажи са “готини”. Техните персонажи отразяват качества от съвременната българска действителност, които могат да служат за модел за подражание от страна на подрастващите. Едно е да виждаш как героят в даден филм пуши(все пак такъв е персонажа и такава е ролята на актьора), съвсем друго е да виждаш как същият този актьор подкрепя пушенето в реалния живот, взимайки участие в подобен род рекламни кампании. Това е липса на социално-отговорна позиция, при това в държава която така и така има проблем с пушенето сред подрастващите. И понеже около децата няма достатъчно рискови и насърчаващи фактори, че е нужно и любимите им персонажи от (вече не чак толкова) малкия екран да ги насърчават към което.

Сега…не твърдя, че останалите актьори по света са светци и не са участвали в подобни кампании по един или друг начин, но това е било масова практика през 90-те години на миналия век. През последните десет години е трудно даже да попаднеш на холивудска продукция в която да се набляга на пушенето и то да се набива на очи. Разбирам, че компаниите произвеждащи цигари плащат добре за рекламните си кампании и, че всеки трябва да си изкарва парите по някакъв начин, но също така смятам, че обществено-известните фигури трябва да се съобразяват със своя статус и да дават положителен пример на населението, особено на подрастващата част от него.

Наистина вярвам, че всеки човек трябва да разполага с морал и със социална отговорност, които да стоят над останалите неща – дори и над големите хонорари…може би аз съм в грешка и си мисля, че живея в свят, по-добър от реалността…

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s