Любимото…място за хапване в София

Аз съм човек, който обича да се наслаждава на добра кухня в уютна и приятна обстановка и активно търся и експериментирам с нови места за хапване – от малки заведения, където може да се хапне нещо набързо и на крак до хубави ресторанти, предлагащи добра храна и топла атмосфера. Честно казано с всяко едно посещение се убеждавам все повече и повече, че вечерята в един ресторант не е, и не трябва да бъде просто поредното ядене за деня. Истински добрите ресторанти се отличават с това, че предлагат едно комплексно изживяване, предлагат на гостите си една характерна атмосфера, която не просто предразполага, но кара човек да се отпусне и наслади на вечерта, да не бърза за никъде, а напротив – да му се иска да остане повече, и като цяло – да иска да се върне.

В по-горните редове съвсем умишлено използвах думата “гости“, защото един ресторант(или заведение като цяло) трябва да ви кара да се чувствате като негови гости, не като натрапници, безлични клиенти или неканени гости(сещате се, онова характерно чувство, което изпитвате към хората когато отворите врата и осъзнаете, че човека, който сте поканили на купона си води две дружки, които нищо не ви говорят). Това е едно от основните качества на добрите ресторанти – топлата, приятелска, уютна и непринудена обстановка – все едно, че посрещат стари приятели а не поредните клиенти.

Тук е много важно да се отбележи, че за да са изпълнени по-горните изисквания не е задължително да имаме насреща лъскав, скъп и изискан ресторант. Да, наистина е хубаво когато обстановката около теб е стилна и издържана, но това няма как да компенсира за студеното или откровено враждебно отношение на келнера към клиентите или за това, че още с влизането човек има усещането, че се натрапва и пречи на персонала с присъствието си. За сметка на това топлото, приятелско и разбрано отношение на персонала може съвсем спокойно да компенсира някои дефекти на обстановката, защото ще създаде атмосфера. Но както при много други случай и тук истината се крие по-средата. Златната среда е в баланса между добрата обстановка, предлагана от заведението и атмосферата създавана от обслужването и персонала. Затова не се учудвайте ако имате усещането, че кварталната гостилница и скъпият ресторант ви се струват еднакво негостоприемни.

Естествено, нито едно от горепосочените качества няма да успее да компенсира за липсата на добра кухня. Сега…тук идва сложният момент, защото за всеки човек добрата кухня означава различно нещо. Едни залагат на вкус и количество, други на вкус и изтънченост, трети пък търсят вкус и естетика, май общото между всички е, че търсят нещо вкусно което да хапнат. Но пак, вкусът е нещо което относително, което има своите вариации при различните хора, затова и ще се въздържа да определям значението на понятието “добра кухня” – ако нещо ви харесва, вкусно ви е и ви е приятно да го ядете, значи поне за вас то влиза в графа “добра кухня“.

От моя скромен опит мога да твърдя, че ресторантите попадащи в зоната на златната среда не са чак толкова много и в общия случай не попадат в списъците с най-известни и посещавани заведения. Затова бях изключително очарован когато сравнително наскоро открих едно такова заведение, скрито в центъра на София.

Става въпрос за бистро Любимото – малко, уютно, гостоприемно и откровено очарователно заведение скрито от големите булеварди, натоварените тротоари и ежедневното движение на родната столица. Адресът е ул. Генерал Паренсов №25 – на стотина метра от Попа и на също толкова от църквата Св. Седмочисленици, скрито в задния двор на една от кооперациите. Първото нещо което се забелязва и трябва да бъде отбелязано за това заведение са неговата спретнатост, подреденост, уютна обстановка и атмосфера. Заведението е малко(една компания от 40-50 човека може съвсем спокойно да го окупира цялото), което го прави много удобно за организиране на празнични събития, служебни тържества и т.н.

Съдържателите са двама братя, които са и основната движеща сила на персонала в заведението. Самият факт, че това е едно малко, семейно заведение създава една непринудена и приятелска атмосфера, която предразполага човек да си прекара хубаво. Ако човек реши да организира някакво събитие там, то двамата братя са изцяло насреща – отзивчиви, разбрани и готови да помогнат със съвети и предложения така, че клиентите да останат доволни и да си прекарат добре. Менюто на заведението е разнообразно и в него може да се намерят изкушения както за месоядните така и за тревопасните от нас – интересни студени и топли мезета, хапки, салатки. Сред основните ястия може да се намерят както неща с месо и тежки сосове(за наяждане на истински гладните) така и по-леки, зеленчукови и тестени предложения. Винената листа включва в себе си както родни вина(било то бутилка или наливно), така и вносни от Аржентина и Чили например, не е за подминаване и факта, че предлагат и безалкохолна бира(за мое голямо учудване все още има заведения в София, които не предлагат). За любителите на газираните напитки ще кажа, че Любимото предлага продуктите на Пепси. Особено добро впечатление прави фактът, че заведението предлага ежедневно обедно меню и доста хора от околните офиси предпочитат да обядват именно в Любимото. Защото по мое лично мнение (базирано на известно количество наблюдения) хората са доста взискателни към местата където отиват да обядват.

И така…добра кухня, приятелска обстановка, уют и спокойствие, любезно обслужване и коректност…няма как Любимото да не ви стане любимо. За тези от вас, които искат да разгледат снимки на заведението или да намерят телефони за контакт – www. lubimoto.com

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s