Левиатан се пробужда – няколко думи за книгата

leviathan_wakesЧестно казано изпитвах известни съмнения когато си купих и хванах да чета “Левиатан се пробужда” в оригинал – “Leviathan wakes” от Джеймс С. А. Кори. Имаше няколко причини за това – авторът не ми говореше нищо, резюмето на гърба на книгата не звучеше като неща специално и на корицата липсваше характерният за червената серия на Бард надпис гласящ “Авторът е носител на наградите Хюго и Небюла“. Както и да е, купих книгата и още в метрото на път за вкъщи подхванах да я чета(по мое мнение метрото е едно от най-удобните места за четене). Трябва да ви кажа, че докато се прибера вкъщи вече знаех, че държа в ръцете си роман, който има потенциал да се окаже много силен и качествен. Преди всичко трябва да направя едно уточнение и да отправя едно предупреждение – това е първата от три книги и….не обръщайте на последните страници! Има интервю с автора на книгата на което трябва да се удари огромен червен печат SPOILER!!!

Ще се постарая да ви дам представа за книгата без да ви разкривам прекалено много от нея. Първо това е както боен така и философски роман, има криминални и трилър елементи…общо взето авторът се е постарал да предложи от всичко по малко. Началото на историята ни поставя в деликатен период от историята на човечеството – слънчевата система е превзета и колонизирана, но технологиите все още не могат да дадат на човечеството звездите, разстоянията са все още прекалено далечни за нас. За сметка на това слънчевата система предлага повече от интересна гео-политическа обстановка. Човечеството е разделено на фракции – Земляни, Марсианци и Поясни(разбирайте тези обитаващи астероидните пояси). На фона на тази картинка се сблъскваме с мистериозно изчезнало момиче, тайнствено изоставен кораб, капитан на кораб(който вярва в човечеството, добротата на хората и куп други идеалистични глупости) и пропаднало ченге(което търси своето изкупление и се опитва да намери смисъла на живота си). Персонажите на героите са добре развити както външно така и вътрешно – външните и вътрешните им борби оживяват от страниците на книгата.

Капитанът и ченгето търсят отговори без да знаят всички въпроси, още повече – търсят отговори, които може да се окажат смъртоносни за тях. Търсенето на отговори води до сблъсък между двата главни персонажа – Капитанът идеалист и Ченгето мръсник. Ще успеят ли заедно да открият отговорите, които търсят или ще се избият един-друг преди това? Ще оцелее ли моралът на капитана? Ще стане ли ченгето светец?

Левиатан се пробужда предлага сюжет, който държи в напрежение от първата до последната страница. Също така…романът се казва “Левиатан се пробужда” – никъде в книгата не се използва думата “левиатан” и въпреки това на края на книгата човек осъзнава, че заглавието на книгата и подхожда перфектно.

Пак ще кажа….моля ви, не четете интервюто на края на книгата, само ще си развалите голяма част от книгата!!!

Който има интерес към книгата – ето линк към страницата на издателска къща БАРД.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s