Гарнизон Василиск – нещо непретенциозно от Дейвид Уебър

On-Basilisk-StationЧестно казано очаквах повече когато получих тази книга и се захванах да я чета. Книгата е добре написана, интересна е, но не е нещо особено…няма да ви остави онова характерно усещане което оставят уникалните книги след като сте отгърнали последната страница и сте оставили книгата да почива до вас…

Гарнизон Василиск” или “On Basilisk Station” от Дейвид Уебър е бойна фантастика, чието действие се развива на територията на измисленото звездно кралство Мантикора. Историята ни сблъсква с нашата главна героиня – Хонър Харингтън. Блестящ флотски офицер която се оказва на неправилното място в неправилното време…поради което бива изпратена на заточение на Гарнизон Василиск – мястото за некадърниците и неудобните кадри на флота. Честно казано…идеята за жена флотски капитан ми привлече вниманието, защото това не е нещо често срещано във фантастиката(или поне в тази която аз съм прочел до момента). Но като изключим наличието на очарователната котка – домашен любимец(която е също много интересно хрумване на автора), останалото описание на главната героиня съвсем спокойно може да послужи и за описание на персонаж от мъжки пол(това, че си казал, че героят ти е жена не е достатъчно за да се създаде нужният образ). Но за да оправдая автора ще приема, че той е решил да ни представи образа на едно мъжко момиче, което се стреми да се развие професионално във флота и се бори за което със зъби и нокти. Въпреки, че като цяло не съм очарован от персонажите в книгата.

Оттам нататък историята е малко или много позната – Хонър Харингтън е изпратена на заточение със стар и раздрънкан кораб, екипажът и я мрази, началството я мрази…изобщо… не и е ден на девойката…и на фона на тези вълни от омраза се сблъскваме със задкулисни игри и политически манипулации, които доста сигурно дърпат нещата към военен конфликт. Естествено нашата главна героиня се оказва в центъра на събитията и ще се опита да спаси Мантикора изправяйки се срещу много по-силен противник.

Тук трябва да се отбележи, че авторът е замаскирал доста добре случващото се от гледна точка на това, че читателят знае, че има заговор, знае участниците в заговора, знае в общи граници каква е целта на заговора, но не знае какво точно ще се случи – какво точно са намислили да правят заговорниците и в общи линии това се разбира чак когато нещата започнат да се случват. Така, че това е една точка в полза на книгата. Друго нещо което прави добро впечатление са оригиналните идеи на автора по отношение на технологиите свързани с космическите кораби, летенето през хиперпространството, защитните гравитационни полета и хиперпространството като такова. Не на последно място добро качество на “Гарнизон Василиск” е, че се чете бързо и от тази гледна точка е перфектна ако сте решили да отделите малко време за една доза бойна фантастика.

Ще успее ли Хонър да обедини екипажа си в името на общото благо? Ще успее ли да спаси Мантикора или заговорниците ще успеят да реализират плана си?

За тези от вас, които проявяват интерес към книгата ето линк към он-лайн магазина на издателска къща БАРД.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s