Музикален урок по история – Sabaton – Cliffs Of Gallipoli

Ако вземем цялото творчество на Sabaton съвсем спокойно може да напишем един учебник по история. Наистина, радвам се, че момчетата от групата правят толкова, вдъхновена от историята музика. При това винаги избират важни събития, които да възпеят. Хммм…да пиша, че metal банда възпява нещо, звучи някак странно на вкус, но пък те точно това правят. При това винаги го правят добре – много батално, много епично, с много чувство и вложени емоции. И въпреки, че Sabaton имат много песни посветени на известни исторически събития, аз реших да избера една песен, която е посветена на едно, според мен често забравяно събитие. По мое мнение хората знаят малко или нищо за Галиполи и това което се е случило там през Първата Световна Война, но преди да премина към историята… текстът на песента:

Sabaton – Cliffs Of Gallipoli

Hear them whisper, voices from the other side hear them calling former foes now friends are resting side by side

they will never leave our hearts or fade away live forever
they where far to young to die in such a way

how many wasted lives, how many dreams did fade away?
broken promises they won´t be coming home
oh mothers wipe your tears your sons will rest a million years
found their peace at last as foe turn to friend and forgive
and they knew they would die

Gallipoli
left their letters in the sand
Such waste of life
Gallipoli
Dreams of freedom turn to dust

hell is waiting where the ocean meets the sand
cliffs of burden
where the soldiers rushed into a certain death

At the shoreline blood of heroes stains the land
light a candle
One for each of them who fought and died in vain

there is no enemy, there is no victory
only boys who lost their lives in the sand
young men were sacrificed their names are carved in stone and kept alive
And forever we will honour the memory of them
And they knew the would die

Gallipoli
left their letters in the sand
such waste of life
Gallipoli
dreams of freedom turn to dust…

Песента е посветена на десанта на Съюзниците в Галиполи в края на Април 1915г. (първите десантни действия започват на 25ти април) по време на Първата Световна Война. Но какво всъщност довежда до необходимостта от десант на територията на тогавашната Османска Империя? Отговорът е прост – необходимостта от ефективен воден път до Русия. Това е критичен момент от войната – сухопътните връзки с Русия са отрязани от силите на Германия и (тогава все още) Австро-Унгария, а използваният до Октомври 1914г. Средиземноморски път за връзка с Русия бива отрязан след като Османската Империя влиза във войната на страната на Германия(нападайки пристанищата в Одеса и Севастопол) – Съюзниците са в безизходица, останалите морски пътища за връзка с Русия(Балтийско море, Бяло море и Охотско море) са или блокирани от Немския флот или прекалено далече или прекалено заледени. Напрежението по Западния фронт расте и Съюзниците търсят начин да укажат натиск на Изток(тъй като действията на Източния фронт ще принудят Германия и Австро-Унгария да засилят позициите си там и съответно да отслабят хватката си на Запад). Тази ситуация довежда до решението за атака над района на Галиполи и оттам овладяването на Дарданелите и пътя през Черно море до Русия.

Gallipoli_navalПървоначално се взема решение за изцяло морско нападение. Този план влиза в действие на 19ти Февруари, когато флот съставен от Английски и Френски кораби провежда първата атака над позициите на Османската Империя. На 25 е втората атака, последвана от нощна атака на 10ти Март и голямото нападение през 18ти Март.

На 18ти Март флота от британски и френски бойни кораби, кръстосвачи и унищожители започва масирана атака над Османските позиции, но поради неуспеха на Съюзниците да премахнат минните полета в морето преди атаката голяма част от флота бива потопена от мините и атаката се проваля.

Така на 22ри Март Съюзниците стигат до решението за морски десант в Галиполи – идеята е войските стоварени при десанта да овладеят батареите на Османската артилерия и да позволят на съюзническите кораби да обезвредят минните полета. Тук започват грешките…

FWWgallipoliДесантът трябва да се изпълни от Австралийско – Ново Зеландския Армейски Корпус(АНЗАК), но самият десант се случва чак няколко седмици след морските нападения! През тези седмици Османската армия има време да укрепи позициите си – пристигат подкрепления, изграждат се пътища за транспортиране на войска и провизии, изкопават се окопи за войниците и оръдията, по плажа се опъва подлива тел и се поставят мини и т.н. Тук трябва да се отбележи една важна подробност – плажовете на Галиполи представляват равна плажна ивица последвана от ниски, но стръмни възвишения – създавайки идеални позиции за стрелба по всичко идващо по море и едновременно с това затруднявайки обстрела и завладяването на въпросните позиции.

Османските позиции били по-малобройни от настъпващите по море десантни сили, но предварителната подготовка и характера на терена си казали думата – загубите от страна на АНЗАК били катастрофални – някои дивизии загубили до 70% от хората си(след известно време прекарано в търсене и четене на материали не успях да намеря две еднакви цифри относно загубите от страна на Съюзниците и Османските сили затова не искам да позовавам конкретни такива). Войниците от АНЗАК се придвижвали до брега или с отворени лодки или със самите кораби, които стигали до брега и спускали рампи. И в двата случая войниците били открити и незащитени от директния обстрел на защитниците разположени по билата над плажната ивица. От кораба River Clyde, войниците излизат от рампа – един по един от първите 200 само 21 успяват да стигнат до брега!

gallipoli_deadПоради численото си превъзходство АНЗАК успяват да изтласкат Османските позиции от плажовете, но с цената на много жертви, на прекалено много жертви. Десантът на територията на Галиполи е бил истинска кървава баня и ще остане в историята като един от най-големите провали на Съюзниците по време на Първата световна война, защото въпреки, че битките продължават до Декември 1915г. накрая Съюзниците се изтеглят, оставяйки десетки хиляди жертви зад гърба си.

В допълнение:

В наши дни, в Австралия и Нова Зеландия датата 25ти Април е ден за почит към загиналите войници от АНЗАКAnzac Day.

От гледна точка на Османско-Турската история битката за Галиполи се счита за повратна точка, която поставя основите за последвалата Война за независимост и основаването на Република Турция.

И естествено, не на последно място…официалното видео на песента на Sabaton може да намерите на: https://www.youtube.com/watch?v=oOCe2Y7iVF8

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s