Пир в бърлогата… ала Вилялобос

pir_v_burlogataПир в бърлогата е първата книга на Хуан Пабло Вилялобос. Това е един роман посветен на Мексиканската действителност – ежедневието изпълнено с наркотици, насилие и убийства. На пръв поглед книгата може да се стори плоска и безинтересна на неподготвения читател и на хората, които не умеят да четат между редовете, но смея да твърдя, че всъщност тя е гениална в своята простота и стряскащо брутална в своята невинност.

Магията на книгата идва от нашия главен герой и разказвач – Точтли(което значи заек), който е малко момче, син на мексикански търговец на наркотици. Разказът и диалозите са с проста структура и беден речник, но това звучи толкова естествено и реално именно, защото разказвачът е малко дете – за него светът е прост, познатите и готини неща са “опретни“, а всичко непознато и неразбираемо е просто “енигматично“. Това е разказ на едно момче, което живее само с баща си и неговата охрана и прислуга, има си личен учител, огромно количество най-различни играчки, подаръци и сувенири, но не знае колко приятели и познати има, защото не е сигурен колко от тях са “станали трупове“. Точтли говори с такава лекота и безгрижност за трупове, оръжия и насилие, сякаш всичко това е нещо абсолютно нормално и е просто част от ежедневието…и наистина – то е част от неговото ежедневие, за него тези неща са нормални.

Това е един по детски откровен разказ за синовната вярност и доверие към бащата и за едно детство белязано от кръв, насилие и наркотици. Книгата си заслужава да се прочете, но не забравяйте да четете между редовете…

Ето и линк към страницата на издателя за България.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s