Завръщане от Шотландия към България

Фестивалът мина добре, но за съжаление наближаваше моментът на нашето неминуемо завръщане в България. Поне този път летяхме с прекачване и първият полет беше вечерен – нямаше нужда да се става по малките часове на нощта и да се мислят схеми за придвижване до летището. Вечерният полет ни позволяваше най-спокойно да си се качим на автобуса от Сайнт Андрюс до Единбург и да стигнем до летището без бързане и притеснения.

postCardНо преди заминаването имаше важни задължения, които трябваше да бъдат изпълнени от моя страна – имах един списък с имена и адреси и един набор картички, които трябваше да бъдат надписани, лепнати с марка и пуснати по съответния ред…това на снимката може да бъде определено като работното място на писача на картички. С Люлина използвахме излизането до пощата за да си направим една последна разходка из Сайнт Андрюс. Me&Sinti_01 Saint_AdrewsВремето беше отвратително слънчево и приятно! Казвам отвратително, защото такова време те кара да ти стане още по-гадно, че си заминаваш. Ако беше гадно, мъгливо или дъждовно поне нямаше да ти е толкова трудно да си тръгнеш, но не! Времето беше слънчево и топло! Лошо време!

След пускането на картичките беше време да се захванем с другата сериозна задача – оправянето на багажа. При това ми идване в Шотландия специално бях дошъл с почти празен куфар за да има къде да поберем всичкия багаж на Люлина, който беше акумулирала за една година престой там. Трябва да се отбележи, че в това отношение сме герои, защото с помощта на един old school кантар успяхме да закрепим куфарите на 19.1кг единия и 20.1кг другия(както се разбра после на летището)! Естествено това ни коства към пет, шест размествания от куфар в куфар от ръчен багаж в куфар и т.н. комбинации най-различни.

Накрая дойде и заветният момент – багажа беше готов, разписанието на автобусите проверено, стаята почистена, боклукът изхвърлен…време беше да потегляме. Такси до автогарата, автобус от Сайнт Андрюс до Феритол(хванат малко встрани от автогарата, защото тя беше в ремонт) и автобус от Феритол директно до летището на Единбург.

Естествено бяхме на летището доста по-рано и то абсолютно умишлено, целенасочено и планирано! Люлина се беше подготвила да прекара времето до полета в ядене на супа в японския ресторант на летището.

Всичко вървеше по план, мед и масло докато не стигнахме до пунктовете за проверка и детекторите за метал, където служителят на летището най-любезно дръпна Люлина настрана и след малко извади от нейната раница… джобно ножче – от всичкото това прехвърляне между багажите го бяхме зарязали не където трябва hence едно ножче фира. Но човека ни помоли да седнем и да почакаме, защото правилникът изисквал от него да се обади в полицията… като ни видя физиономиите, човека ни успокой, че това било абсолютно стандартна процедура – полицаите ще дойдат, ще ви кажат, че не е хубаво да се прави така и не трябва да правите така, вие ще обещаете повече да не правите така и те ще ви пуснат да си ходите. Седнахме и зачакахме…след около тридесетина минути дойдоха един полицай и една полицайка, които я имаха тридесет години, я кой знае…полицая носеше ножчето в ръка и започна да задава въпроси на Люлина – рутинна работа, но от дума на дума стана ясно, че полицайката е родом от Сайнт Андрюс, а полицаят е голям почитател на суши ресторанта на летището! Е това ако не е късмет и почти невъзможна случайност! Както и да е… полицаите ни пуснаха да си гоним полета и естествено не ни върнаха ножчето, но определено беше забавно преживяване(особено когато на полицая се наложи да продиктува имената на Люлина на колегите си по радиото). Важното беше, че имахме достатъчно време за супа в японския!

theGatePlaneВ последствие се оказа, че ще летим от gate 13, който съвсем спокойно мога да кажа, се намираше на края на летището, забутан в ъгъла(образно казано) и освен това спокойно мога да Spurchзаявя, че досега не се бях возил в самолет – толкова малък колкото този, който ни чакаше на gate-a(даже двигателите му бяха с перки както се вижда на снимката).

Планът беше този самолет да ни превози до Манчестър а оттам, осем часа по-късно да се качим на самолет за София, като по средата бяхме резервирали стая в хотел, за да не прекараме нощта на летището в Манчестър, а и да можем да си починем като бели хора – при наличието на баня и хубаво легло. Ако не друго поне полетът беше спокоен и забавен – получиха се някои много сполучливи снимки. sunset_01 inTheAirКацнахме на летището в Манчестър, вече се беше стъмнило и беше застудило, от информационното гише на летището ни помогнаха да се свържем с хотела, откъдето изпратиха кола да ни вземе и превози. Трябва да изтъкна, че когато правехме резервацията за хотела се оказа, че в близост до летището на Манчестър единственият хотел, който приема Visa Electron и предлага безплатен трансфер от и до летището е Хилтън(при това нощувката беше на много приемливаplane_panic цена). Стигнахме в хотела, уговорихме часът на заминаването ни с жената на рецепцията и се качихме в стаята – топла, уютна и с голямо и удобно легло. Възползвахме се от наличните няколко часа почивка – кой за спане, кой за писане…

С полета за София нямаше екстремни преживявания и проблеми, но летяхме с easyJet(за първи път) и за бога, тези хора щяха да се опитат да ми продадат и баба си ако можеха… по време на целия полет, през 10-15 минути минаваха с количките да предлагат нещо различно. Човек нито може да чете, нито може да спи спокойно в такава обстановка. Даже нямаше безплатен обяд по време на полета, ако искаш нещо за ядене или пиене – плащаш си за което, ако не друго поне пак се получиха някои сполучливи снимки по време на полета.

sunrise_01 sunrise_02

Прелетяхме от Манчестър до София без особени проблеми(като не броим постоянния търговски тормоз) и кацнахме на първи терминал на летището в София – от доста време не ми се беше случвало да кацам там.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s