Книги за смет

Plastic BottlesСигурно вече всички са чули за тази нова, остроумна и готина кампания, чиято кулминация ще е на 21-ви Април на площад Славейков в столицата и за която се говори последните седмици. За тези, които все пак не са наясно, идеята е проста – предаваш един килограм пластмаса за рециклиране и получаваш подарък книга(избор измежду 30 популярни заглавия). С някои уточнения естествено – отпадъци ще се приемат само от 10:00 до 14:00, като срещу килограм отпадъци ще се дава талон за безплатна книга от книжарница Orange на Графа и талоните ще са валидни само до 15:00 на същия ден(Очертава се да е натоварено в книжарницата)! Също така е важно да се отбележи, че човек няма да има право на трети талон независимо от количеството предадени отпадъци(само две книги на човек – sorry). Лично на мен тази идея изключително много ми допада и вече от две седмици усилено си събирам шишетата от минерална вода в очакване на заветната дата. Интересно ми е да видя и колко хора като цяло ще харесат достатъчно идеята, че да се появят на 21-ви Април с няколко торби под ръка…

Още повече ми допада мисълта, че организаторите имат идеята това да се превърне в ежегодно събитие. Има нещо странно и забавно в звученето на тази идея – ежегодното предаване на смет за книги започна… Но въпреки всичко аз твърдо подкрепям подобни инициативи, защото в основата си те са много приятен и ефективен начин да се насочи вниманието на хората към глобални проблеми като замърсяването на природата, освен това са и много добър начин да се напомни на хората за нещото наречено “разделно събиране на отпадъците“, което в България не се практикува широко.

И понеже винаги обичам да съм информиран реших да проверя колко тежат някои бутилки от минерална вода(за да знам колко трябва да събера все пак). Както се оказва бутилка от литър и половина минерална вода Девин тежи 30г. а бутилка от половин литър минерална вода Банкя тежи 15г. Понеже от няколко години насам вече не пия газирани безалкохолни напитки все още не мога да проверя колко тежат бутилките от Fanta, Coca-Cola и т.н. (но са видимо по-дебели така, че най-вероятно тежат повече).

Така, че….една елементарна сметка показва, че ако човек разчита само на минералната вода ще са му нужни 34 бутилки от литър и половина или 67 бутилки от половин литър, за сметка на това най-вероятно ще са нужни по-малко бутилки от Coca-Cola и компания.

Събирането продължава…

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s