Раздадоха първите книги за смет

Малко със закъснение пиша този пост, но на моменти не е лесно човек да намери време за писане в блога си. По-добре късно отколкото никога!

книги_за_смет-00

На 21-ви Април се проведе първата за България инициатива озаглавена “Книги за смет” за която бях писал в един предишен пост. Накратко – огромен обществен отзвук и огромно участие от страна на гражданите. Като цяло кампанията може да се счита за успешна и може да се каже, че организаторите поставиха едни добри основи за следващите години и бъдещото провеждане на събитието. Но естествено, като всяка пилотна инициатива и тази ще трябва да понесе няколко забележки и градивни критики. Затова искам да споделя няколко мой впечатления и препоръки както и няколко неща, които чух и с които се сблъсках.

книги_за_смет-01

Първо трябва да се отбележи, че никъде не беше изнесена информация за това кои точно са въпросните “избрани заглавия”, които ще се дават в замяна на пластмасата(или поне не беше широко известно, защото хората на опашката масово не бяха наясно). Сега, съгласен съм, че не е толкова важна наградата колкото самата инициатива, но въпреки това на опашката от чакащи имаше много хора, които не бяха “ОК” с тази “поверителност” около заглавията. Затова според мен е хубаво за следващия път да има повече яснота относно самите книги.

На второ място смятам, че дори и организаторите не бяха подготвени за това което им се изсипа на главата. Мисля, че никой не е очаквал толкова много хора(при това от най-различни възрастови групи) да се включат в кампанията. Площад Славейков беше добра идея за място на провеждане на събитието от гледна точка на централното му разположение и фактът, че в общественото съзнание това място се свързва с книги, списания и т.н. Но от друга страна наличието само на три контейнера за отпадъци и сравнително трудният достъп до уличката(за тяхното извозване с камион) доведе до опашка от чакащи, простираща се чак по протежение на Раковска – малки деца, стари хора, майки с колички, бременни жени – изключително колоритна и интересна смесица от хора, която задръстваше движението по тротоара, притесняваше ватманите на трамваите, притесняваше шофьорите, пречеше на останалите минувачи и като цяло събираше витамин D за няколко дни напред. Не бяха малко хората, които се отказваха от чакането и даваха събраните от тях отпадъци на някой друг от опашката(това бяха най-вече родители с малки деца и по-възрастни хора). Затова според мен е хубаво да се помисли и за друго възможно място за провеждане на бъдещите кампании.

книги_за_смет-02На трето място, но реално като стечение на това, че организаторите най-вероятно не са очаквали толкова много народ – печатните книги свършиха доста бързо и на разположение останаха само списания и електронни книги. Много от хората на опашката се изнервиха ненужно от новината, че книгите са свършили и се отказаха от чакането. Сега, тук отново трябва да се отбележи, че в тази кампания важно е не толкова наградата колкото участието и позитивното и отговорно послание, което събитието отправя към хората. Но от друга страна е хубаво когато си дал на хората някакъв стимул за участие(в този случай – безплатната книга) да се погрижиш те да си получат “наградата“, за да не се почувстват разочаровани и излъгани(каквито имаше много на опашката). Имаше хора, които се ядосваха на тези, които се оплакваха от липсата на книги(малко тип – вие за книгите ли сте дошли). Хората са дошли за да подкрепят кампанията, но с ясната идея, че ще получат награда за което – нормално е да се почувстват излъгани когато изведнъж награда се окаже мираж. Най-малкото, погледнато под друг ъгъл, това си е неизпълнение на поет ангажимент от страна на организаторите, което може да, и най-вероятно ще откаже не малко хора от участие в следващите кампании.

Затова е добре за следващите кампании да има осигурени повече книги или поне да се обяви предварително, че първите Х на брой участници, ще имат възможност да избират между хартиена и електронна книга а за всички останали ще има само електронни книги.

В допълнение – добре е да се помисли да се направят два отделни пункта – един за бременни, майки/татковци с малки деца и възрастни хора и един за всички останали, защото е малко садистично да караш горе-изброените да чакат на толкова дълги опашки, докато слънцето ги пече.

Също така ми се струва добра идея с всяка следваща кампания да се преминава бавно и полека към изцяло електронен вариант книги(все пак искаме да сме отговорни към природата и нейното опазване – PDF-ите не унищожават дървета). Аз самия си взех електронна книга тази година – Buen Camino на Момчил Савов. Сега чакам само да се появи и малко свободно време за да я прочета.

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s