Кулинарни експерименти: Мисия Ябълков сладкиш и още нещо…

apple_pie_recipeНапоследък започнах да проявявам все по-голям интерес към сладкишите и то не само към тяхното унищожаване, но и по-специално към тяхното създаване…
Тъй като нямам много, много опит в печенето на сладкиши реших, че ще е най-удачно да започна с нещо семпло и лесно за приготвяне (от типа бъркаш до постигане на хомогенна смес, изсипваш в тавата и ръгаш във фурната). Намирането на подходяща рецепта не се оказа никак трудно (особено когато разполагаш с готварската книга на баба под ръка) – не след дълго попаднах на ето тази простичка рецепта за сладкиш с ябълки (на снимката вдясно).
Честно казано намирам нещо странно очарователно в тази непретенциозна рецепта написана на пишеща машина при това върху лист хартия, който очевидно не е бил предвиден за готварски рецепти…
Но нека все пак да споделя съдържанието на рецептата и с онези от вас, на които не им се занимава да се вглеждат в снимката… (цитирам дословно)

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ

3 яйца
2 кафени чаши захар
1 ” ” олио
3 ” ” брашно
1 кафена лъжичка сода
1 супена лъжица какао
4-5 настъргани ябълки
Разбърква се и се пече в подмазана
форма за кекс
Роси се с пудра захар

homogenna_smesПрочетох рецептата и си казах “Супер! Точно това ми трябва!” и преливащ от ентусиазъм се хванах да правя Сладкиш с ябълки и… още нещо.
Почти моментално се сблъсках с първите проблеми – “кафени чаши“… не знам за вас, но докато консумирах все още, аз кафето си го пиех в конски дози от по 250мл. и за мен кафената чаша може да приема доста разнообразни форми и размери (бъзикам се естествено – знам какво е една кафена чаша при готвене). Продължаваме нататък – “4-5 настъргани ябълки” чета си аз този ред и се чудя…това сега за малки, средни или големи ябълки става въпрос, защото в зависимост от размера тази бройка ябълки ще варира между 1 и 2 килограма, което не е никак малък диапазон когато става въпрос за готвене. Но да приемем, че сме се справили някакси с ябълковия ребус… идва време всичко забъркано да бъде метнато да се пече във фурната, на колко градуса – никой не знае (но очевидно е много важно да е във форма за кекс). Тук трябва да се отбележи, че въпросната хомогенна смес се получава сравнително течна и при печенето ще се наложи да се използва алуминиево фолио от един момент нататък за да не загори горната част на сладкиша (както се вижда от снимките аз малко закъснях с поставянето на фолиото :D). Така, че хвърляте си на боб, заплювате си една температура от порядъка на 150 – 200 градуса и внимавате да не изпуснете момента за алуминиевото фолио.apple_pie_shot
Но да се върна малко назад… от самото начало говоря за Сладкиш с ябълки и още нещо а никъде все още не съм обяснил какво е това “и още нещо“…
По принцип не ме бива да готвя по рецепти…поправка – не ме бива да следвам стриктно рецептите когато готвя (винаги ми идва от вътре да променя нещо, да добавя нещо или просто да променя съотношенията на продуктите) и по тази причина нямаше как да сготвя просто Сладкиш от ябълки. Още нещото-то се материализира под формата на горски плодове и ягоди – размразени, нарязани на ситно/пасирани и омесени в хомогенната смес с останалите продукти и известно количество Стевия вместо захар (точно колко не мога да кажа, защото все още експериментирам с тази алтернатива на захарта). Естествено наличието на повече плодове доведе и до леко увеличение в количеството използвано брашно, но това е нещо което смятам, че може да бъде преценено и на око в момента на бъркане. Така забърканата смес беше излята в една кръгла тава (нямам специална форма за кекс) и пъхната във фурната за неопределен период от време – смисъл, че от време на време вадех сладкиша за да го бодна с един шиш за проверка.
Честно казано останах доволен от крайния резултат (вярно, че стевията му беше малко, но се оказа, че малко мед оправя този дребен дефект) – не много тежък за ядене сладкиш с хубава коричка и мека вътрешност. Естествено със закъснение се установи, че всъщност количеството сладкиш е било прекалено малко и сладкишът ненадейно и без никакво предизвестие е изчезнал…

piece_of_cakepiece_of_cake

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s