Вратата на Абадон – Експанзията продължава…

Abaddons_gate_coverДве войни по-късно – Слънчевата система е в хаос… а нещо огромно, неизвестно и потенциално опасно е напуснало Венера и се е настанило в периферията на родната ни система и… чака, а може би претегля и оценява хуманоидните обитатели на този малък ъгъл от Млечния път?

Междувременно закърпените останки от флотилиите на Гравитационния кладенец (Земята) и Прашните (Марс) се надпреварват кой ще стигне пръв до този неизвестен обект за да може да… какво? Какво всъщност се надява да открие човечеството в този студен и тъмен край на Слънчевата система? Отговори на въпросите, които човечеството си задава от зората на времето или още повече въпроси без отговор? Знаем ли какво ни очаква от другата страна на мрачната и тъмна порта? Готови ли сме за сблъсъка с това което ни наблюдава от тъмната бездна на беззвездното пространство отвъд? А не трябва да забравяме и СВП, които също трябва да са там на всяка цена… за да отстояват своята независимост и идентичност, яхнали своя страшен великан на глинени крака…

Третата книга от поредицата за Експанзията е достоен наследник на Левиатан се пробужда и Войната на Калибан. Все така динамична и завладяваща Вратата на Абадон продължава историята на капитан Холдън, екипажа на Росинант и потайните действия на протомолекулата, изпратена преди милиони години от неизвестна цивилизация да изпълни мистериозната си мисия.

Вече отворена, Вратата остава мълчалива загадка – самотна на фона на обкръжаващия я вакуум и далечните звезди, поставяща множество философски и екзистенциални въпроси, които тормозят съзнанието на Преподобната Анна Воловодова, която се е отправила на пътуване за да се сблъска с нещо, което нейната религия не може да обясни. Капитан Холдън се отправя на пътуване, което ще го сблъска с най-дълбоките му страхове и кошмари без да подозира, че на опашката го очакват и врагове, жадуващи за отмъщение и неговото пълно унищожение. А човечеството се отправя на пътешествие, което може да отвори вратите към едно ново и светло бъдеще или да доведе до бързия му и ужасяващ край. Ще успее ли Вратата да обедини разкъсваното от предразсъдъци и различия човечество или ще доведе до още по-дълбоко му разделение?

Третата книга от поредицата за Експанзията ме впечатли и изненадата с неочакваното (поне за мен) развитие на сюжета. Вратата на Абадон съчетава в себе си дълбоки и добре развити персонажи в един наситен и грижливо изграден свят, динамиката, завладяващото действие и епичните битки на бойната фантастика и разсъжденията и въпросите присъщи за философските/религиозни космически епоси.

Ако първите две книги са ви харесали… то третата ще ви грабне и разтърси…

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s