Океанът в края на пътя – едно свръхестествено приключение от Нийл Геймън

The_ocean_at_end_of_the_lane coverПоредната уникална книга от уникалния Нийл Гейман. Океанът е един очарователно мрачен и зловещ разказ за едно свръхестествено детство – една странна смесица от приблизително 12000 думи, подправена с малко „Коралайн“ и щипка „Американски богове“ (наблягам на щипката – после някой да не мрънка, че нямало нищо общо с Американски Богове) и едновременно с това пропита със страшно много Геймън. И не, не говоря само за стил на писане, сюжет и т.н… говоря за истинския Геймън, за човека, който се крие зад писателя или по-скоро за детето, което се крие зад маската на порасналия възрастен писател. Всеки човек, който реши да се гмурне в Океанът и е гледал интервюта и лекции на Нийл, веднага ще открие в нашия малък, седемгодишен герой скрити откъси от детството на самия автор. И това не е никак учудващо, още по-малко пък странно – самият Нийл Геймън заявява в множество свой интервюта, че първоначално идеята зад книгата е била да напише кратък разказ, посветен лично на съпругата му, но започнал да го пише и не се спрял докато един ден не осъзнал, че е написал над 12000 думи и не се обадил на издателите си за да обясни „че без да искам написах роман… не беше нарочно, стана случайно…(типично в стил Геймън не смятате ли?). А за самия роман казва, че е искал да напише нещо посветено на нещата, които съпругата му харесва… и се сетил за две – романтика и него самия и както Нийл казва „I don’t do romance… because I am a man… and British… which is a terrible combination….

Океанът в края на пътя“ е увлекателен и грабващ роман, който се чете на един дъх. Мен лично ме разсмя, трогна, притесни, уплаши, успокой и зарадва… всичко това в рамките на 200 страници. Той е едновременно малък и голям, истински и свръхестествен, ясно дефиниран и безграничен (като всяко едно детство, не мислите ли?).

Приказни същества, кошмари, чудовища, възрастни (които нищо не разбират и не вярват на малките деца, защото така се държат възрастните), едно седемгодишно момче и едно единадесет годишно момиче (което е на единадесет от доста дълго време), което има свой собствен океан в задния двор на къщата си.

Обещавам ви – това е една история, която си заслужава!

Advertisements

Ти какво ще кажеш...?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s